تاریخ: چهارشنبه 26 آذر 1404

حکم-شرعی

منظور از روزه وصال چیست؟

یکی از انواع روزه های حرام «روزه وصال»است که به دو صورت قابل تفسیر است:

1. در وقت نیت، قصد تاخیر افطار تا سحر روز بعد را داشته باشد؛ یعنی شام و سحر را یکی کند. امام صادق (علیه السلام) فرمودند:«الْوِصَالُ‏ فِی‏ الصِّیَامِ‏ أَنْ‏ یَجْعَلَ‏ عَشَاءَهُ سَحُورَه‏» وصال در روزه یعنی غذایش را تنها در سحر بخورد.

آيا غسلی به نام غسل "مافي الذّمه" وجود دارد كه با انجام دادن آن هر غسلی كه به گردن انسان است، ساقط مي‏شود؟

تعریف:

مافی الذمه یعنی آنچه بر عهده است این مفهوم، اصطلاحی فقهی - حقوقی است که هم در بخش عبادات و هم در بخش معاملات و قراردادها از آن استفاده می‌شود.

اگر کسی می داند که تکلیف و وظیفه ای دارد ولی نوع آنرا نمی داند مثلا فردی نمی داند که نماز ادا است یا قضا یا نوع غسل را نمی داند،بنابراین یک غسل مافی الذمه می کند یعنی هر چه برگردن من است.

نحوه انجام غسل ما فی الذمه:

اگر انسان بداند چه غسلي بر او واجب است، به نيّت همان، غسل را انجام مي‏دهد، مثلاً نيّت مي‏كند: غسل جنابت انجام مي‏دهم قربة الي اللَّه. 

آیا می توان خمس را به صورت قسطی پرداخت کرد؟

خیر، پرداخت خمس به صورت اقساط جایز نیست؛ ولى اگر حاکم شرع صلاح بداند، می ‌تواند با او یا نماینده ‌اش، مقدار بدهى خود را دست گردان کند و به ذمه بگیرد و به صورت اقساط بپردازد.

 

جلوگیری از بارداری از نظر شرعی چه حکمی دارد؟

برای جلوگیری از بارداری، روش های مختلفی وجود دارد، مراجع نیز نظرات مختلفی در مورد این روش ها دارند، اما اکثرا آن دسته از روش ها که باعث می شود زن یا مرد به صورت دائمی عقیم شوند را جایز نمی دانند.

آیا می‌توانیم بعد از رکوع، ذکر «سمع الله لمن حمده» را در حال حرکت بگوییم؟

در نماز، ذکرهاى واجب و مستحب را باید در حالی گفت که بدن بى‌حرکت باشد، ولی اگر نمازگزار ذکری مانند «سمع الله لمن حمده» را به نیت مطلق ذکر، در حال حرکت بگوید، اشکال ندارد.

 

دروغ مصلحت آمیز چیست و چه حکمی دارد؟

شکی نیست که دروغگویی یک عمل غیر اخلاقی است. اما هم عقل و هم شرع دروغگویی را در برخی مواقع مانند جائی که موجب نجات جان بی گناهی می شود، جایز می داند.در عرف مردم دروغی که گفتن آن جایز است را «دروغ مصلحت آمیز» گفته می شود.

این موضوع جنبه استثنایی دارد و جز در شرایط خاصّی دروغ گفتن جایز نیست و نباید عدّه ای موضوع «دروغ مصلحت آمیز» را دستاویز کرده و بدون جهت و یا برای به دست آوردن منافع شخصی دروغ بگویند و این عمل زشت را به نام این که مصلحت ایجاب کرده، مرتکب شوند.

آخرین محتوای سایت

پیام تسلیت حضرت آیت الله فقیهی دام ظله به مناسبت ارتحال روحانی خدوم آیت‌الله سیدمحمد شاهچراغی قدس سره
  بسم الله الرحمن الرحیم إنّا لله و إنّا إلیه راجعون با نهایت تأسّف و تأثر، رحلت...
دهمین جلسه اخلاق مسیر بندگی
در دهمین جلسه درس اخلاق «مسیر بندگی» مطرح شد: تأکید آیت‌الله محمدی خراسانی بر عقلانیت در دعوت به...
پیام تسلیت فقیه عالیقدر حضرت آیت الله حاج شیخ محسن فقیهی دام ظله به روحانیت محترم و حوزه‌های علمیه شاهرود
پیام تسلیت فقیه عالیقدر حضرت آیت الله حاج شیخ محسن فقیهی دام ظله عضو محترم جامعه مدرسین...
جشن میلاد با سعادت حضرت فاطمه زهرا علیها السلام
  جشن میلاد با سعادت حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام  با حضور علما، اساتید و شیفتگان...
دیدار جمعی از طلاب خواهر استان گیلان با حضرت آیت‌الله محسن فقیهی دام‌ظله
  حضرت آیت ‌الله فقیهی دام‌ظله: حضور بانوان متدیّن در اجتماع، موجب گسترش عفّت عمومی می‌شود...