تاریخ: يكشنبه 03 فرو 1404

معرفة ابواب الفقه

کتاب معرفة ابواب الفقه

کتاب معرفة ابواب الفقه به قلم آیت‌الله شیخ محسن فقیهی تألیف شده و توسط نشر جامعة المصطفی به زیور طبع آراسته شده است. این کتاب، تلخیص کتاب تحریر الوسیله امام خمینی(ره) است. این کتاب در مقاطع، مختلف مرکز جامعة المصطفی العالمیه به عنوان کتاب درسی تدریس می‌شود.

 

هدف و روش

ناشر در این رابطه نوشته است: این اثر یکی از آثاری است که برای شناخت باب‌های گوناگون فقه از راه خلاصه‌سازی تحریر الوسیلة تألیف امام خمینی (ره) آماده شده است.شناسایی اجمالی ابواب فقهی و خوانش فقه معاصر شیعی، دو هدف دارد:

یک- اطلاع از بخش مهمی از مباحثی که دانش‌پژوهان علوم اسلامی در آینده با آن مواجه خواهند شد. دو- آمادگی برای ورود به دوره‌ای ژرف‌تر از آموزش فقهی.

 

مقدمه‌ای عالمانه و سودمند از آیت‌الله محمدمهدی آصفی با عنوان «مدخل الی دراسة الفقه» در آغاز این کتاب، آمده است که به توضیح مختصر نیاز به فقه، شریعت و روش الهی در زندگی انسان، ویژگی‌های فقه، منابع فقه، ادوار تکامل فقه در نزد شیعیان اهل‌بیت(ع)، اجتهاد و تقلید، احکام تکلیفی و وضعی و فتوا، احتیاط و حکم پرداخته است.

 

ساختار و محتوا

این کتاب، چکیده تحریر الوسیلة است و مطالبش بر طبق ساماندهی همان اثر، تنظیم شده و نویسنده در مجموع تعداد 639 مسأله از مسائل فقهی را مطرح کرده است.

آیت الله محسن فقیهی هیچ مطلبی بر مباحث تحریر الوسیلة نیفزوده است جز:

  1. پرسشهایی در پایان هر باب (کتاب فقهی) مثلاً بعد از اتمام «امر به معروف و نهی از منکر» این سؤال‌ها اضافه شده است:
    1. شرایط امر به معروف و نهی از منکر چیست؟
    2. مراتب امر به معروف و نهی از منکر را ذکر کنید.
    3. انواع دفاع را بیان کنید.
  2. «فهرس الألفاظ اللغویة» در پایان کتاب، فهرستی از واژگان و اصطلاحات رایج در فقه بر اساس شرح لمعه و حواشی آن و لسان العرب و صحاح جوهری و نهایه ابن اثیر آورده شده است.

نویسنده

آیت‌الله شیخ محسن فقیهی از فقیهان و اصولیان برجسته حوزه علمیه قم است که آثار متعددی در زمینه فقه و اصول از ایشان به چاپ رسیده است. ایشان با بهره‌گیری از سال‌ها تدریس و تحقیق در حوزه، توانسته‌اند آثاری ماندگار در علوم اسلامی ارائه دهند.