date: Tuesday 22 September 2026

گزارشی از کرسی نظریه‌ پردازی واکاوی فقهی ارزش زمانی پول

به گزارش خبرگزاری حوزه، کرسی نظریه پردازی با موضوع واکاوی فقهی ارزش زمانی پول با سخنرانی حجتالاسلام محمدتقی تولمی و نقد حجت الاسلام احمدرضا صفا در موسسه فقهی دارالثقلین امام عصر(عج) قم برگزار شد.

عباس حائری، دبیر علمی جلسه، درباره این نشست و ضرورت برگزاری آن، گفت: این نشست بهکوشش مؤسسه دارالثقلین امام عصر(عج) که تحت اشراف آیتالله محسن فقیهی سالهاست، مشغول تربیت طلاب و ترویج فقه، اصول و معارف اهلبیت(ع) است، شکل گرفته است.

تاکنون جلسات متعددی برگزار شده و این نشست یکی دیگر از تلاشهای این مؤسسه در جهت برگزاری کرسیهای نظریهپردازی است. اینگونه اقدامات که به مرور ادبیاتی که در حال شکلگیری در درون حوزه علمیه است و دانشی که در حوزه علمیه قم و در زمان حاضر تولید میشود، میپردازد، بسیار کم است؛ لذا این اقدام مغتنم و بسیار مفیدی است. متقدم، امروز از آثار و کتب تراث عالمان اطلاع داریم و میدانیم، اینها چه کتابها و مباحث فقهی و اصولی داشتند و چه دیدگاهی داشتند.

با مرور مباحثی که در حوزه تدریس میشود، نهایتاً تا قرن دوازده و سیزده جلو میآییم. طلاب از اتفاقاتی که نقداً و متناسب با نیاز روز در حوزه علمیه شکل میگیرد، اطلاع چندانی ندارند؛ اینگونه نشستهای علمی میتواند، کمک شایانی به اطلاع یافتن از تحولات نماید. جا دارد از مؤسسه دارالثقلین امام عصر(عج) تشکر کنیم و زحماتشان را سپاسگزار باشیم. انشاءلله اینگونه حرکتها ادامه پیدا کند؛ زیرا ترویج دانش، مبتنی بر توجه به دانش است. امیدواریم این گام مثمر ثمر، ادامه داشته باشد و این مسیر همچنان پایدار، پیش برود.

حجت الاسلام تولمی بهعنوان «ارائهدهنده» موضوع «ارزش زمانی پول» را که رساله سطح چهار حوزه ویبود، بیان کرد. این اثر تبدیل به کتاب شده و جایزه کتاب سال حوزه را کسب کرده است؛ لذا هم اثر ارزشمند است؛ چون موضوع مرتبط با «فقه اقتصاد» از ریشهایترین مسائل جامعه ماست و هم نشان میدهد که محقق ارجمند، بهخوبی به این بحث پرداخته است.

وی ضمن شرح ابتدایی ماهیت پول و تعاریف مختلف آن، افزود: در این مبحث با تعریفی ساده از پول جلو میرویم و آن، تعریف پول به کارکردهایش است. پول آن چیزی است که ابزار مبادله است و واحد سنجش ارزش است؛ مثلاً اگر میخواهید بگویید، گوسفند چه مقدار ارزش دارد، نمیگویید: «سه کیلو پرتغال ارزش دارد»؛ بلکه میگویید: «سهمیلیون تومان ارزش دارد». همچنین پول، ابزار ذخیره ارزش است؛ مثلاً کارگر، چاهی را میکند و میخواهد از زحمتی که الآن کشیده، در آینده استفاده کند؛ ازاینرو پول میگیرد.

موضوع خبر: 

آخرین محتوای سایت

پیام تسلیت معظم له به حجت الاسلام والمسلمین امینی
پیام تسلیت فقیه عالیقدر حضرت آیت الله آقای حاج شیخ محسن فقیهی دام ظله به رئیس مجتمع فقه،...
حضور فقیه عالیقدر حضرت آیت الله حاج شیخ محسن فقیهی دام‌ظله در آیین آغاز سال تحصیلی حوزه‌های علمیه
  حضور فقیه عالیقدر حضرت آیت الله حاج شیخ محسن فقیهی دام‌ظله در آیین آغاز سال تحصیلی حوزه‌های...
سلسله جلسات درس اخلاق «مسیر بندگی»
  آیت الله محمدی خراسانی در جلسه اخلاق «مسیر بندگی»: اربعین امام شهید، یادآور مقاومت و...
پیام تبریک فقیه عالیقدر حضرت آیت الله حاج شیخ محسن فقیهی دام‌ظله به سردار محسن رضایی دبیر شورای‌ عالی امنیّت ملی
  بسم الله الرحمن الرحیم  صدیق گرامی، سردار سرافراز جناب آقای دکتر محسن رضایی...
برگزاری مراسم عزاداری شهادت حضرت رسول خاتم، امام حسن مجتبی و امام رضا علیهم‌السلام
  بسمه تعالی مراسم عزاداری شهادت حضرت رسول خاتم، امام حسن مجتبی و امام رضا علیهم‌السلام...
پیام تسلیت فقیه عالیقدر حضرت آیت‌الله حاج شیخ محسن فقیهی دام‌ظله خطاب به حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسین مؤمنی
  بسم الله الرحمن الرحیم   إنا لله وإنا إلیه راجعون خطیب ارجمند حضرت حجّة...
دیدار دبیر قرارگاه بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی استان قم با حضرت آیت الله حاج شیخ محسن فقیهی دام ظله
حضرت آیت الله فقیهی:  همکاری مردم و مسئولان در توسعه استفاده از نیروگاه‌های خورشیدی،...
پیام حضرت آیت الله حاج شیخ محسن فقیهی دام‌ظله به جبهه مقاومت عراق
  حضرت آیت‌الله فقیهی در پیامی به جبهه مقاومت عراق: خون پاک شهدای مقاومت عراق، سبب...